donderdag 5 maart 2015

recept "gezonde" kokos koekjes (bijna) zonder suiker en boter


Gisteren gaf ik weer een workshop haken.
Het was gezellig en leuk en alle dames zijn huiswaarts gekeerd met een grannysquare.
Ik vind het altijd leuk om bij de thee en/koffie iets lekkers te serveren.
Het allerlekkerste is toch iets zelfs gebakkens.
Wat is er nou nog fijner dan iets zelf gebakkens wat ook nog gezonder is dan het meeste gebak, dat vol suiker en boter zit??
Iets lekkers en ook nog een soort van gezond, zonder suiker, zonder boter maar met pure lekkere ingredienten.
Laatst kreeg ik een recept van een vriendinnetje van gezondere koekjes met amandelmeel, die waren al lekker.
Ik heb het recept aangepast en nu zijn ze helemaal goddelijk en daarom deel ik het met de wereld.
Ik zou het leuk vinden dat als je het maakt, mij wil laten weten wat je er van vond.
Gisteren vielen ze iig goed in de smaak tijdens de workshop.

wat heb je nodig:

* 50 gram amandelmeel (zak van smaak afdeling bio)
* 55 gram gemalen kokosnoot (bakje bij AH, afdeling bakproducten)
*75 gr havermout
*1 ei
* 2 tl baking soda
*3 eetlepels gesmolten kokosolie (pot van smaak, afdeling bio)
* 4 eetlepels agavesiroop
*100 gr pure chocolade 86% cacao ( cote d'or) ( dit is het enige waar een klein beetje suiker in zit)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden
Ram met een hamer de chocoladereep aan barrels terwijl deze nog in de verpakking zit.( als er door een familielid nu gevraagd wordt wat je aan het doen bent zeg je gewoon: "ik bak koekjes, dat zie je toch?")
Doe alle ingredienten in een mengkom en kneed met de hand doorelkaar.
Kneed er balletjes van en druk deze plat op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Ik kreeg er 17 koekjes uit.
Plaats de bakplaat iets onder het midden van de oven en na 14 minuten haal je de bakplaat eruit en laat je de koekjes afkoelen.
Als ze redelijk zijn afgekoeld maar de chocolade blijft nog zacht kun je ze even in de koelkast zetten.
daarna: SMULLEN MAAR!!!


waarom zijn deze koekjes heeeeel gezond??

 • Havermout wordt gemaakt van haver en bevat zeer veel vezels die je snel een verzadigd gevoel geven.
 • Het bevat veel eiwitten en weinig vet.
 • Het verlaagt je bloedsuikerspiegel (minder pieken in je bloedsuikerspiegel) en geeft je voor een lange tijd (stabiele) energie.
 •  Wanneer je het regelmatig eet verlaag je op een natuurlijke manier je cholesterolspiegel.
 •  De flavanoiden in chocolade zorgen er voor dat je goede cholesterol (HDL) stijgt en je slechte cholesterol (LDL) daalt. Bovendien zorgt het ervoor dat je bloedvaten iets verwijden en je bloed verdunt. Het helpt voorkomen dat je aderen dichtslibben waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt.
 •  Engels onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal in 2011 heeft aangetoont dat als je vaker dat twee keer per week pure chocolade eet, het risico op Diabetes type 2 aanzienlijk verkleint
 •  Chocolade blijkt goed te zijn voor de hersenen. De flavonoïden zorgen voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat zorgt ervoor dat het geheugen beter werkt. En dat geldt niet speciaal of alleen voor ouderen, ook als je jong bent kan dit helpen. Studenten die warme chocolademelk dronken met 500 mg flavanoiden, waren beter in het oplossen van wiskundige problemen
 •  Chocolade helpt je ontspannen. Een onderzoek van Nestlé wees uit dat als personen met veel stress twee weken lang iedere dag een kleine hoeveelheid pure chocolade aten, de hoeveelheden van de stresshormonen cortisol en catecholamine afnamen.
 •  En tenslotte, maar zeker niet onbelangrijk: chocolade verbetert je humeur. Door het eten van chocolade wordt de aanmaak van opwekkende stofjes in je hersenen gestimuleerd zoals endorfinen en dopamine. Samen met de theobromine (zie Tegen hoesten) en de caffeïne voel je je na een paar stukjes chocolade al snel een stuk vrolijker
 •  Amandelmeel is licht verteerbaar, koolhydraatarm en past prima binnen een koolhydraatarme levensstijl/dieet. Amandelen zijn ook een goede bron van goede vetten en hoogwaardige proteinen.
 •  Geraffineerde suiker heeft meer nadelen dan voordelen.  Daarom kies je best voor ongeraffineerde zoetmiddelen. Ongeraffineerde zoetmiddelen bevatten nog  natuurlijke nutriënten (voedingsstoffen) zoals vitaminen, mineralen en enzymen. Honing, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en agavesiroop zijn zoetmiddelen die niet geraffineerd zijn en niet chemisch werden bewerkt.
  Niet goed zijn natuurlijke, biologische suikers die geraffineerd werden, zoals geraffineerde rietsuiker, ruwe rietsuiker, bruine rietsuiker, witte rietsuiker, geraffineerde bietsuiker, maïsstroop, HFCS (High Fructose Corn Syrup), chicoreisiroop, maltose, galactose, xylose, maltodextrine, alsook alle steviol-glycosiden (geraffineerde stevia).
 •  Middellangeketen vetzuren, die in kokosolie zitten, worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd. Eenmaal in het bloed gaan ze rechtstreeks naar de lever en worden daar net zo snel in energie omgezet als suikers. Bovendien worden MCT's maar voor een klein deel opgeslagen als vet. Om deze redenen worden ze vaak gebruikt in sportdrankjes.Deze middellangeketen vetzuren worden iets gemakkelijker omgezet in onmiddellijk bruikbare energie dan andere vetten.


  overtuigd??????
  veel bak en eetplezier!!
  groetjes Mier


3 opmerkingen:

 1. Midway will take aim at serious gamers on Dec 10 with the PS3 A dream Competitors III, but this A week the founder is releasing the family-friendly parlor-game collection Game Celebration, as well as the newest version in the traditional movie arcade generating series Cruis'n.
  RS3 Gold

  BeantwoordenVerwijderen