vrijdag 20 juni 2014

Scandinavische stoffen

 Het is alweer een hele tijd geleden dat ik mijn laatste bericht geplaatst heb hier. Noem het een soort writersblock of zo. Ik weet het ook niet. Natuurlijk heb ik niet stil gezeten want dat zit niet in mijn aard. Ik laat jullie vandaag dus maar weer wat leuke maaksels zien van de afgelopen tijd.

De shirts die ik maak zijn meestal van hele mooie biologischeScandinavische stoffen. Deze zijn meestal GOTS gecertificeerd.
Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor
biologische kleding en textiel.

een indianen shirtje in opdracht gemaakt
Net als het EKO-label gaat de GOTS uit van 100% biologische grondstof en kleding en textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Het percentage staat vermeld in het etiket. 
Door de hele keten - van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie - wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel.Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken.
De GOTS certificering vereist daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Dat gaat om zaken als minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

Ik ben dol op de retro achtige printjes en de kwaliteit van deze mooie stoffen. De prijzen van deze stoffen liggen meestal wat hoger dan die van de stoffen die je op de markt kan kopen. De stoffen worden allemaal gedrukt met een speciale techniek. Hierdoor rekt de print bij het uitrekken van de stof mee. Je ziet geen witte strepen wanneer je de tricot uitrekt. Dit betekent dat bij het dragen van het kledingstuk de print altijd goed van kleur blijft. De kwaliteit van de stoffen is erg goed. De stoffen zijn soepel, maar ook stevig. Dit in tegenstelling tot veel andere merken, waarbij de tricot vaak aan de dunne kant is.

voor Sam maakte ik een t shirt met stieren.
 De Scandinavische kinderstoffen zijn niet in een gewone stoffenwinkel in Nederland te koop. Wel zijn er Nederlandse webwinkels die zich hebben gespecialiseerd in het inkopen en verkopen van deze stoffen. Een voorbeeld hiervan zijn:


dit mutsje maakte ik voor mijn nichtje Fiona, een dochter van mijn neef. en ook het rokje maakte ik voor haar omdat zij zo van vlinders houdt.
dit rokje maakte ik in opdracht. Zelf heb ik er ook een maar dan met een rits
een olifantenshirtje moest het worden. Ik vond ergens op een belgische site deze mamoeten, komt aardig in de rechting toch?

dit rokje heb ik gemaakt van oude gordijnstof. lekker retro, ik ben er dol op. van de kleuren word ik ook helemaal gelukkig


dit rokje maakte ik ook in opdracht


een grannytas voor mijn vriendinnetje jacqueline. met een ijsje eraan zodat ze aan mij kan denken

2 opmerkingen:

  1. Mooie stoffen!!! En natuurlijk ook allemaal mooie dingen, die jij maakte! gr. Hennie

    BeantwoordenVerwijderen